10 χρόνια στίγμαΛόγου!

Πώς πέρασαν, αλήθεια, δέκα ολόκληρα χρόνια;

Δέκα χρόνια τώρα, το στίγμαΛόγου στηρίζει τις αναγνωστικές σας επιλογές, παρουσιάζοντας βιβλία που ξεχωρίζουν, μιλώντας για πολλά και διάφορα θέματα, μεταφράζοντας, κ.λπ.

Η μεγάλη διαφορά που συντελέστηκε το 2022 σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το στίγμαΛόγου εξελίχθηκε σε site από blog που ήταν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια έκρηξη δημοσιεύσεων που πυροδοτήθηκε (α) από το γεγονός ότι πλέον οι κριτικές και οι παρουσιάσεις οι οποίες δημοσιεύουμε αποθησαυρίζονται στη biblionet, αλλά και (β) από τον ανασχηματισμό της συντακτικής μας ομάδας.

Και, ενώ τα βιβλία αποτελούν τον κεντρικό άξονα των αναρτήσεών μας, έχουμε επίσης γράψει πολλά άλλου είδους κείμενα και έχουμε μεταφράσει αρκετούς ξένους ποιητές.

Η μετάφραση συγκεκριμένα υπήρξε πάντα σημαντική συνιστώσα των αναρτήσεων που ανεβάζουμε κι αυτό επειδή πιστεύουμε πολύ στη γεφύρωση της κουλτούρας των διαφόρων λαών. Από τους ποιητές που μεταφράσαμε πιο πρόσφατα αξιοσημείωτοι είναι ο trending Ocean Vuong (από την πιο πρόσφατη συλλογή του “Time is a mother”) και η φετινή Poet Laureate των ΗΠΑ Ada Limón (από την πιο πρόσφατη συλλογή της “The hurting kind”), ενώ δημοσιεύσαμε εκτενές αφιέρωμα στην ποίηση της Ίνγκερ Κρίστενσεν και παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ποιήματα Ρουμάνων ποιητών, μεταξύ πολλών άλλων.

Επίσης, πήραμε – και συνεχίζουμε να παίρνουμε – συνεντεύξεις από σημαίνοντες ανθρώπους των ελληνικών και ξένων γραμμάτων (π.χ. τον Ντομ Χάντερ, όπως παλιότερα και τον Νάνο Βαλαωρίτη, την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, κ.ά.), αλλά και από εκδότες μικρότερων εκδοτικών οίκων που στοχεύουν στην ποιότητα, όπως τον Κέλευθο, τον Μωβ σκίουρο, τη Loggia ή τις ανατρεπτικές Εκδόσεις των συναδέλφων.

Προσθέσαμε, τέλος, δύο νέες στήλες που αγαπήθηκαν: «το ποίημα της Δευτέρας» και το «παιδικό βιβλίο» που αρχικά εναλλασσόταν με προτάσεις βιβλίων ή app self-help. Έτσι καταλήξαμε να έχουμε καθημερινά αναρτήσεις και να μην κάνουμε διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως άλλες χρονιές!

Ένας Θεός μόνο ξέρει πού μπορούμε ακόμα να φτάσουμε! Και όλα αυτά χάρις σε σας!

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την προτίμησή σας μια δεκαετία τώρα.

 

Η συντακτική ομάδα

Κρις Λιβανίου

Χριστίνα Λιναρδάκη

Ήλια Λούτα

Κατερίνα Τσιτσεκλή

Λίλια Τσούβα

 

Περισσοτερα αρθρα