“Το αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών” του Νικόλαου Φίλιππα

Το Αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών είναι ένα πρωτότυπο λεξικό χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγγραφέας του είναι ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππας.

Το βιβλίο ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό, αφού μπορεί να υπάρχουν πολλά βιβλία για την οικονομία, εξειδικευμένα όμως τέτοιου είδους βιβλία για παιδιά υπάρχουν ελάχιστα.

Το λεξικό περιέχει 124 βασικά λήμματα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης που συνοδεύονται από εννέα μικρές και περιεκτικές ιστορίες, οι οποίες συνθέτουν τις επιμέρους έννοιες, συμβάλλοντας στην πληρέστερη κατανόησή τους. Τις έννοιες και τις ιστορίες αγκαλιάζει η ωραία εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη, που καθιστά το λεξικό πιο προσιτό και ελκυστικό στο μαθητικό κοινό, ενώ σημαντική ήταν η συνεργασία του συγγραφέα και με τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας.

Στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο ανέλαβε την υλοποίηση της έκδοσης και στο οποίο εργάζομαι ως προϊσταμένη των εκδόσεών του, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το αποτέλεσμα που είναι προϊόν εργασιών και συνεργασιών ενός και πλέον έτους. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους βιβλία βοηθούν στη επιτέλεση ενός καίριου πυλώνα του έργου της Τράπεζας, ο οποίος περιλαμβάνει τη μόρφωση του κοινού σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Όχι μόνο του κοινού γενικά, αλλά και των μαθητών ειδικότερα. Κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF, έχουν αποφανθεί ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι μια διά βίου, αδιάλειπτη και συνεχής διαδικασία, η οποία πρέπει να ξεκινά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 14 Απριλίου 2022 στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος με τη συμμετοχή παιδιών από την έκτη τάξη του σχολείου «Ελληνογερμανική αγωγή», παρουσία δημοσιογράφων. Με τα παιδιά που έθεσαν πολλές ερωτήσεις με αφορμή το βιβλίο συνομίλησαν η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Η κυρία Παπακωνσταντίνου τόνισε τη σημασία που έχει η γνωριμία των παιδιών με βασικές έννοιες της οικονομίας, ώστε να διαχειρίζονται αργότερα ορθά τα έξοδα και τα έσοδά τους και να λαμβάνουν σωστές οικονομικές αποφάσεις για το μέλλον: «Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην εκπαίδευση των νέων», τόνισε η κυρία Παπακωνσταντίνου, «ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, συνετοί και ενημερωμένοι συμμετέχοντες στην οικονομική ζωή και πραγματικότητα». Ο κύριος Φίλιππας πάλι σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι «ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται από έντονες χρηματοοικονομικές αναταράξεις και από ταχύτατες αλλαγές. Ως εκ τούτου οι νέοι μας θα χρειαστούν νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν αυτή την πολύπλοκη νέα πραγματικότητα. Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι μία από αυτές τις νέες δεξιότητες και Tο αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών, που εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Τραπέζης της Ελλάδος, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η έκδοση του λεξικού είναι «ένα μικρό αλλά σημαντικό εγχείρημα για τη διάχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης στα παιδιά και συγχρόνως αποτελεί ένα βήμα για την κατάρτιση ενός εθνικού οδικού χάρτη, κάτι για το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται ήδη εντατικά».

Το βιβλίο πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας και τα έσοδα από τη διάθεσή του πηγαίνουν, όπως γίνεται με όλες τις εκδόσεις του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας & Τεκμηρίωσης, σε φιλανθρωπικό σκοπό. Μπορείτε όμως να το δείτε δωρεάν και online εδώ.

Χριστίνα Λιναρδάκη

Περισσοτερα αρθρα