Θεραπεία/Healing για το ευερέθιστο έντερο με ένα app στο κινητό σας: Το Νerva
  1. Πριν λίγο καιρό έγραψα για το Aura, ένα καταπληκτικό app πνευματικότητας και wellbeing. Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα άλλο app, αρκετά διαφορετικό, που επιστρατεύει ένα εργαλείο που εμπίπτει στη σφαίρα της εναλλακτικής θεραπείας (αν και στην Ευρώπη θεωρείται mainstream και προσφέρεται και στα νοσοκομεία), την υπνοθεραπεία, για να επιφέρει απτά αποτελέσματα στο σώμα. Το όνομα αυτού: Nerva. Το μόνο του θέμα πως και αυτό χρειάζεται μια αρκετά καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Το Nerva είναι  μια εφαρμογή για κινητά που απευθύνεται σε όσους πάσχουν, όπως εγώ, από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (irritable bowel syndrome – IBS). Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Monash σε συνεργασία με ειδικευμένους κλινικούς υπνοθεραπευτές και περιέχει 10 διαφορετικές μεταφορικές ιστορίες σε διάφορους συνδυασμούς με ασκήσεις χαλάρωσης, καθώς και ασκήσεις αναπνοής που στοχεύουν στην καταπράυνση του IBS.

Πώς έρχεται η θεραπεία; Μελέτες του Πανεπιστημίου του Monash έδειξαν ότι το IBS οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαταραγμένη επικοινωνία του εντέρου με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου (vagus nerve), η οποία έχει ως αποτέλεσμα η παραμικρή ενόχληση να ερμηνεύεται σαν μεγάλης κλίμακας απειλή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και της αντίδρασης fight-or-flight, της θέσης δηλαδή ουσιαστικά του οργανισμού σε συναγερμό για την αντιμετώπιση της εκλαμβανόμενης απειλής. Με την υπνοθεραπεία και τις ασκήσεις αναπνοής επιχειρείται η αντίστροφη διαδικασία: ο κατευνασμός του οργανισμού και η ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζει τέτοιου είδους αυτόματες λειτουργίες (η φυσιολογική κίνηση του εντέρου είναι ουσιαστικά ένα αντανακλαστικό του οργανισμού) χωρίς τη συμμετοχή του συνειδητού νου.

Η υπνοθεραπεία, αν δεν γνωρίζετε σχετικά, μοιάζει αρκετά με καθοδηγούμενο διαλογισμό. Η διαφορά είναι ότι ο θεραπευόμενος μπαίνει σε κατάσταση πολύ βαθιάς χαλάρωσης που προσομοιάζει το στάδιο αμέσως πριν μας πάρει ο ύπνος – ωστόσο μένει ξύπνιος (είναι μάλιστα επιθυμητό να παραμείνει ξύπνιος) και ακούει κανονικά τις υποβολές που, σε αυτή την κατάσταση, εντυπώνονται βαθύτερα και ευκολότερα στον ασυνείδητο νου.

Μερικές από αυτές τις υποβολές είναι: “Positive changes are happening inside your body. Your bowel symptoms are shifting to normal. […] You open your bowels freely with a sense of complete evacuation. You have no urgency.” ή, σε μετάφραση: «Θετικές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σου. Τα συμπτώματα του εντέρου σου ξαναγίνονται κανονικά. Πηγαίνεις στην τουαλέτα ελεύθερα με αίσθηση πλήρους κένωσης. Δεν επείγεσαι», κ.ο.κ.

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε 6 εβδομάδες, όπου κάθε εβδομάδα διαρθρώνεται σε τρεις άξονες: 1. τα information bites που εξηγούν τα ιατρικά δεδομένα πίσω από το IBS, 2. τα sessions της υπνοθεραπείας καθαυτά, 3. τις ασκήσεις αναπνοής.

 

Η εφαρμογή περηφανεύεται ότι τα αποτελέσματά της είναι αντίστοιχα με εκείνα μιας δίαιτας FODMAP χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάποιος τη δίαιτα.

Αν δουλεύει; Δουλεύει! Προσωπικά είδα βελτίωση κατά πάνω από 60% – όχι ότι αντιμετωπίστηκαν πλήρως κάποια χρόνια προβλήματα, ωστόσο έπαψα να έχω τις ακραίες ενοχλήσεις που είχα και έχω βρει έναν ρυθμό, χωρίς άγχος και χωρίς υπερβολές. Επίσης, η συνολικότερη χαλάρωση που ενστερνίστηκα καθημερινά με βοήθησε να ηρεμήσω γενικότερα – γεγονός ανεκτίμητο.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το Nerva.

 

Χριστίνα Λιναρδάκη

Περισσοτερα αρθρα