Περί νέων περιοδικών ο λόγος: “Μούσες” και “Παράσιτο”

Ημέρα της ποίησης σήμερα και το απλό θα ήταν να δημοσιεύαμε ποιήματα. Όμως το στίγμαΛόγου ξεχειλίζει ούτως ή άλλως από ποίηση, η οποία υπηρετείται από πολλές οπτικές, πέραν από εκείνη του ποιητή-δημιουργού. Έτσι, η σημερινή μας ανάρτηση αφορά δύο νέα περιοδικά (το ένα μάλιστα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, έχει απλώς αναγγελθεί):

Κυκλοφόρησε λοιπόν το δεύτερο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού Μουσών με σειρά κειμένων που αφορούν την ποίηση, ελληνική και ξένη, παρούσα και παρελθοντική.

Το εκδοτικό σημείωμα του τεύχους είναι της Τασούλας Καραγεωργίου, ενώ δημοσιεύονται ανέκδοτα ποιήματα των Κατίνας Βλάχου, Διονύση Ευσταθίου, Κατερίνας Γιαννίκη, Σπύρου Καρέλα, Μάνιας Μεζίτη, Αλέξανδρου Μηλιά και Νίκου Φιλντίση.

Στην ενότητα της μεταφρασμένης ποίησης διαβάζουμε ποιήματα του William Blake, της Fatima Fernandez και του William Shakespeare, αλλά και ένα αφιέρωμα στη Μεξικανή ποιήτρια του 17ου αιώνα Sor Juana Ines de la Cruz.

Στο τεύχος βρίσκουμε επίσης ένα δοκίμιο του Ιταλού νεοελληνιστή Massimo Cazzulo για το σύγχρονο ελληνικό ποιητικό τοπίο, τις τάσεις και τις αντιφάσεις του. Επίσης, βρίσκουμε κριτικές της Αγγελικής Πεχλιβάνη για έξι ποιητικές συλλογές της τελευταίας διετίας.

Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού αποτελείται από τους: Άννα Γρίβα, Μάρκο Δενδρινό, Ευσταθία Δήμου, Βασίλη Ζηλάκο, Σοφία Κολοτούρου, Μάνια Μεζίτη, Αγγελική Πεχλιβάνη, Νίκο Φιλντίση.
Οι εκδόσεις που έχουν αναλάβει τη διακίνηση είναι οι εκδόσεις Σμίλη.

Ανακοινώθηκε επίσης ένα περιοδικό για τη μετάφραση της ποίησης. Το όνομα αυτού: Παράσιτο. Αντιγράφουμε από το post ενός μέλους της κριτικής επιτροπής, της Μαρίνας Αγαθαγγελίδου, στο Facebook:

“Φτιάξαμε ένα περιοδικό για τη λογοτεχνία και τη μετάφρασή της. Γι’ αυτόν τον υπέροχο μετεωρισμό ανάμεσα στις γλώσσες. Και για τους αφανείς ήρωες και τα παράσιτα της λογοτεχνίας: τους μεταφραστές και τις μεταφράστριες. Σύντομα κοντά σας από τις εκδόσεις Νήσος.
Συντακτική ομάδα: Μαρίνα Αγαθαγγελίδου • Παναγιώτης Αρβανίτης • Γιώργος Γιοβανίδης • Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη • Άννα Γρίβα • Ευσταθία Δήμου • Ευτυχία Παναγιώτου”.
Καλή επιτυχία και στα δύο περιοδικά! Καλοπόρευτα!

Περισσοτερα αρθρα