“Οι 5 γλώσσες της αγάπης” του Gary Chapman

Το ξέρατε ότι μπορεί να μη μιλάτε την ίδια γλώσσα αγάπης με τα παιδιά σας, τους φίλους σας, ακόμη και τον ίδιο τον/την ίδια τη σύζυγό σας; Και ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τις παρεξηγήσεις, τα συναισθηματικά κενά και τη γενικότερη οδύνη που βιώνεται σε κάθε είδους σχέση; Είναι σαν ο ένας να εκφράζεται σε μια ξένη για τον άλλον γλώσσα, καθιστώντας τη συνεννόηση αδύνατη και αφήνοντας ακάλυπτες τις συναισθηματικές ανάγκες και των δύο.

Πώς λοιπόν θα καλύψουμε τη βαθιά συναισθηματική ανάγκη των ανθρώπων γύρω μας να νιώθουν ότι τους αγαπάμε; Αν καταφέρουμε να μάθουμε τον τρόπο – και επιλέξουμε να τον υιοθετήσουμε – τότε η αγάπη που νιώθουμε ο ένας για τον άλλον θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική και όλοι θα αισθάνονται αγαπητοί και αγαπημένοι.

Ποιες είναι οι πέντε γλώσσες;

  1. Λόγια επιβεβαίωσης
  2. Ποιοτικός χρόνος
  3. Δώρα
  4. Πράξεις φροντίδας
  5. Σωματική επαφή

Ας σκεφτούμε ένα ζευγάρι όπου ο σύζυγος εκφράζει την αγάπη του με την τρίτη γλώσσα, τα δώρα, τη στιγμή που η σύζυγος επιθυμεί λόγια επιβεβαίωσης, δηλαδή την πρώτη. Θα τη γεμίζει δώρα μόνο, χωρίς όμως να της ικανοποιεί ποτέ τη βαθύτερη λαχτάρα της να τον ακούσει να της λέει πόσο σημαντική είναι για κείνον. Ή έναν γονιό που φροντίζει το παιδί του να έχει πάντα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, καθαρά σεντόνια, σιδερωμένα ρούχα (εκφράζεται δηλαδή στην τέταρτη γλώσσα, τις πράξεις φροντίδας), αλλά τρέχει ολημερίς στις δουλειές του, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να καταλάβει ότι το αγαπά γιατί αυτό καταλαβαίνει τη δεύτερη γλώσσα και περιμένει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Η αναντιστοιχία των γλωσσών της αγάπης ευθύνεται για πολλούς από τους σκοπέλους των σχέσεων και για τα συναισθήματα ανημπόριας και ματαίωσης που αναδύονται από πολλά υποσχόμενες ή φαινομενικά πολύ κοντινές σχέσεις. Δεν θα ήταν τέλειο να γνωρίζαμε τη γλώσσα αγάπης που μιλά κάθε άνθρωπος που μας ενδιαφέρει και να προσπαθούμε να φτάσουμε στην καρδιά του μέσω αυτής; Όπως επίσης, αν γνωρίζουμε τη γλώσσα της αγάπης την οποία εμείς οι ίδιοι καταλαβαίνουμε, να του εξηγήσουμε τι ακριβώς περιμένουμε από κείνον;

Με το βιβλίο αυτό και με τα άλλα συναφή, όπως Οι 5 γλώσσες αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά, Οι 5 γλώσσες της εκτίμησης στον χώρο εργασίας – και αυτά του ιδίου συγγραφέα – θα γίνεται σοφότεροι σε σχέση με την αγάπη, μέσα από αναλυτικά παραδείγματα, ιστορίες και βέβαια κουίζ στο τέλος κάθε βιβλίου, προκειμένου να διαπιστώσετε τη γλώσσα της αγάπης που οι ίδιοι μιλάτε και εκείνη που μιλούν όσοι σας ενδιαφέρουν.

Δείτε και αυτό το κατατοπιστικό βίντεο:

Χριστίνα Λιναρδάκη

Περισσοτερα αρθρα