«Ο Νόλαν μετράει τα αστέρια» της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Ο Νόλαν μετράει τα αστέρια είναι ένα υπέροχο και γλυκό παιδικό βιβλίο που μιλά για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων και προσπαθεί να δείξει στα παιδιά τρόπους διαχείρισης του πένθους τους.

Ο Νόλαν είναι ένα μικρό αρκουδάκι που περνάει κάθε Σαββατοκύριακο στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Οι παππούδες παίζουν και κάνουν πολλές δραστηριότητες μαζί του – μία από τις οποίες, φυσικά, είναι το μέτρημα των αστεριών το βράδυ.

Ένα Σαββατοκύριακο ο Νόλαν πηγαίνει όπως πάντα στο σπίτι των παππούδων του για να ανακαλύψει πως μόνο ο ένας είναι πια εκεί… ο άλλος όμως, αυτός που του απέμεινε, είναι ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός και προσπαθεί με κάθε τρόπο να του δείξει ότι δεν πρέπει να το βάζει κάτω ούτε να σταματήσει να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, αφού αυτά «είναι για όλους».

Μια εύκολη, λιτή μα στιβαρή, ιστορία που απευθύνεται σε μικρά παιδάκια και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν το μυστήριο του θανάτου, όπως το βιώνουν: σαν αμετάκλητη απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου.

Κι αν ο αγαπημένος σας έφυγε, λέει το βιβλίο, τα πράγματα που κάνατε μαζί του είναι ακόμα εκεί και μπορείτε να τα κάνετε χωρίς ενοχές. Άλλωστε, μπορεί και οι αγαπημένοι, εκεί που βρίσκονται, να τα κάνουν επίσης! Είπαμε, κάποια πράγματα απλά «είναι για όλους».

Χωρίς να προσπαθεί να απαντήσει σε μεταφυσικά ή υπαρξιακά ερωτήματα, τα οποία είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλα για τις μικρές ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο, και χωρίς να προσποιείται ότι θα το κάνει, η Κουτσοδημητροπούλου παραδίδει στα παιδιά το κλειδί για μια ασφαλή ανάμνηση.

Σε όμορφη εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη.

Χριστίνα Λιναρδάκη

Περισσοτερα αρθρα