Η εκδήλωση για τα 10 χρόνια στίγμαΛόγου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιανό η εκδήλωση για τα 10 χρόνια στίγμαΛόγου, παρουσία όλου του τρέχοντος δυναμικού του: της Χριστίνας Λιναρδάκη, της Λίλιας Τσούβα, της Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου, της Κατερίνας Τσιτσεκλή και της Ήλιας Λούτα.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρία πάνελ. Το πρώτο αφορούσε την πεζογραφία: η Λίλια Τσούβα συζήτησε με τη Γεωργία Συλλαίου για το βιβλίο της Γ.Σ. Ο δικός της καθρέφτης και η Χριστίνα Λιναρδάκη με τον Μιχάλη Μακρόπουλο για το βιβλίο του Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον. Οι απαντήσεις των τιμώμενων πεζογράφων ήταν ανατρεπτικές και φώτισαν πτυχές της διαδικασίας της συγγραφής, αλλά και της επίδρασής της στον συγγραφέα, ενώ έγινε αναφορά στα άμεσα μελλοντικά σχέδιά τους. Η Ήλια Λούτα διάβαζε για κάθε βιβλίο κριτικές που δημοσιεύτηκαν στο στίγμαΛόγου.

Το δεύτερο πάνελ αφορούσε την αποκλειστική συνέντευξη της Καναδής συγγραφέως βιετναμέζικης καταγωγής Kim Thúy (συγγραφέα του βιβλίου Ρου) στη Μαρία Ψωμά-Πετρίδου. Η συνέντευξη ήταν διαδικτυακή και μαγνητοσκοπημένη, και παρουσιάστηκαν 7′ στα οποία η ξένη συγγραφέας μίλησε για τη δύσκολη ζωή της ως μετανάστριας, τα βιώματά της που την οδήγησαν σε αλλαγή της κοσμοθεωρίας της και στη διαρκή αναζήτηση της ομορφιάς έκτοτε. Η Μαρία Ψωμά-Πετρίδου πλαισίωσε το βίντεο με αναλυτική εισαγωγή για τη συγγραφέα και το έργο της, ενώ διάβασε  και αποσπάσματα από το Ρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τρίτο πάνελ, το οποίο αφορούσε την ποίηση: η Κατερίνα Τσιτσεκλή συνομίλησε με τη Δανάη Σιώζιου για το βιβλίο της Ενδεχόμενα τοπία και η Χριστίνα Λιναρδάκη με τον Δημήτρη Πέτρου για το βιβλίο του Εικοστός κόσμος. Έγινε προσπάθεια να ανιχνευθούν οι αναφορές που γίνονται μέσα στα βιβλία και οι επιρροές που δέχτηκαν οι ποιητές. Η βραδιά έκλεισε σε ζεστό κλίμα, με τους δύο ποιητές να διαβάζουν ποιήματα από τις συλλογές τους.

Θερμές ευχαριστίες στους τιμώμενους ποιητές και πεζογράφους, αλλά και στο κοινό που στήριξε την εκδήλωσή μας!

 

 

Περισσοτερα αρθρα