Εννεάγραμμα και αυτο-μεταμόρφωση: Τα εννέα πρόσωπα της ψυχής του Dhiravamsa

Το εννέα είναι μαγικός αριθμός, όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την αριθμολογία ή απλώς με τα μαθηματικά μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Επιπλέον, το εννεάγραμμα (ένας κύκλος με εννέα ισαπέχοντα σημεία στην περιφέρειά του και γραμμές που ενώνουν αυτά τα σημεία ανά κάποια) είναι ένα μυστιστικό σύμβολο της Νέας Εποχής που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση της προσωπικότητας.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, το εννεάγραμμα προσφέρει μια συνολική κατηγοριοποίηση με βάση τα πάθη, τις αρετές, τις ιερές ιδέες και τις εμμονές που χαρακτηρίζουν κάθε τύπο και δίνει και την εσωτερική ροή που κάνει κάποια από τα παραπάνω να γειτνιάζουν περισσότερο με ορισμένα άλλα.

Τα πάθη κάθε τύπου ανθρώπου είναι κατά σειρά τα ακόλουθα:

 1. Θυμός/μνησικακία
 2. Υπερηφάνεια
 3. Αυτο-εξαπάτηση
 4. Φθόνος
 5. Παθολογική αποστασιοποίηση/Φιλαργυρία
 6. Φόβος
 7. Λαιμαργία
 8. Υπερβολή/Λαγνεία
 9. Νωθρότητα

Τα οποία συνοδεύονται από τις αντίθετες ή συμπληρωματικές τους αρετές, αντίστοιχα:

 1. Γαλήνη
 2. Ταπεινότητα
 3. Φιλαλήθεια
 4. Ισονομία
 5. Μη προσκόλληση
 6. Θάρρος
 7. Εγκράτεια
 8. Αθωότητα
 9. Ουσιαστική δράση

Η αρετή κάθε προσωπικότητας ενυπάρχει ήδη, με τη μορφή άφθονης ενέργειας, μέσα στην ψυχή, αλλά παραμένει σε ύπνωση όταν δεν εκδηλώνεται και επισκιάζεται από το κυρίαρχο πάθος και την εμμονή του εννεάτυπου. Αναγνωρίζοντάς την και επιτρέποντάς της να εκδηλωθεί, ανθίζει σταδιακά ώσπου επισκιάσει το αντίστοιχο πάθος.

Στα παραπάνω πάθη και αρετές αντιστοιχούν, κατά σειρά, οι ακόλουθες εμμονές:

 1. Τελειομανία
 2. Εγωκεντρική γενναιοδωρία
 3. Επιτυχία μέσω φαινομένων
 4. Ευτυχία μέσω πόνου
 5. Πληρότητα μέσω απομόνωσης
 6. Διωκόμενος διώκτης
 7. Καιροσκοπικός ιδεαλισμός
 8. Ορμώντας δυναμικά
 9. Ακολουθώντας το ρεύμα

Οι εμμονές αυτές διαλύονται με τις ιερές ιδέες που είναι, αντίστοιχα, η τελειότητα, η ελευθερία, η ελπίδα, η αυθεντικότητα, η παντογνωσία, η πίστη, η εργασία, η αλήθεια και η αγάπη. Με τη διάλυση των εμμονών έρχεται και η απελευθέρωση. Το βιβλίο περιέχει «όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να θεραπεύσετε τον τύπο της προσωπικότητάς σας» και η αλήθεια είναι ότι το συμπεριλαμβάνω στα αγαπημένα μου εκείνης της εποχής που ασχολούμουν εντατικά με τέτοια θέματα, γιατί όντως με βοήθησε να ανακαλύψω πολλά πράγματα για τον εαυτό μου.

Βεβαίως, με τα χρόνια διαπίστωσα ότι μπορεί να παρατηρηθεί μετατόπιση από τον ένα τύπο στον άλλον μέσα στο ίδιο άτομο, αλλά αυτό δεν μου φαίνεται παράλογο καθώς η ζωή μάς κάνει να ξεπερνάμε ένα πράγμα και ακολούθως μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα άλλο. Για παράδειγμα, προσωπικά ξεκίνησα από τον τύπο 7 (λαιμαργία) αλλά κατόπιν είδα ότι αίφνης βρέθηκα στον τύπο 1 (θυμός) για να καταλήξω έπειτα στον τύπο 8 (υπερβολή). Και ποιος ξέρει τι μου επιφυλάσσει το μέλλον!

Η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση είναι χρήσιμη επίσης για να καταλάβουμε καλύτερα τους ανθρώπους που είναι κοντά μας στην προσωπική ζωή ή στον εργασιακό μας χώρο. Η κατανόηση σαν αρετή δεν είναι από εκείνες που επισημαίνονται στη μέθοδο που περιγράφεται, όμως η επίτευξή της διευκολύνεται σημαντικά με το συγκεκριμένο βιβλίο.

 

Χριστίνα Λιναρδάκη

Περισσοτερα αρθρα