Τρία χρόνια τώρα οι Λέσχες Ανάγνωσης, εκτός από την διάδοση της φιλαναγνωσίας, έχουν προχωρήσει και σε μια ακόμη πανελλήνια σημαντική δράση με στόχο την γνωριμία των μελών των λεσχών ανά την Ελλάδα αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεών τους.
Το εγχείρημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία Λεσχών από Κομοτηνή, Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Λέσχη Ανάγνωσης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής, Λέσχη Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Λέσχη Ανάγνωσης Booktalks, Λέσχη Ανάγνωσης Degas, Βιβλιοταξιδευτές & Πατάρι Κέδρου. Η 1η Διαλεσχική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2022, η 2η στην Αθήνα το 2023, με μεγάλη προσέλευση του φιλαναγνωστικού κοινού. Φέτος θα γίνει στην Κομοτηνή στις 7 & 8 Δεκεμβρίου, με τις προσδοκίες να ανεβαίνουν διαρκώς!
Το στίγμαΛόγου, μέσω της συντάκτριάς του Μαρίας Ψωμά-Πετρίδου, συζήτησε με την συντονίστρια της φετινής διοργανώτριας Λέσχης κ. Ρένα Σαμαρά – Μάινα σχετικά με τα όσα πολλά και ενδιαφέροντα γύρω από το βιβλίο, τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του αλλά και τους συγγραφείς, πρόκειται να συμβούν εκεί:
. Ρένα, είσαι συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής. Πώς ξεκίνησε η λέσχη, από πότε και πόσα μέλη έχει;
Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής ξεκίνησε τη δράση της τον Οκτώβριο του 2016. Πάντα υπήρχε η ιδέα στο μυαλό μου, ευόδωσαν τότε οι συνθήκες, έγινε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους/ες ενδιαφέρονταν, η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες, και έτσι ξεκίνησαν όλα. Από τότε έχουμε αδιάλειπτη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Κομοτηνής.
Η Λέσχη σήμερα αριθμεί περί τα 60 μέλη, εκ των οποίων τα 40 είναι ενεργά και συμμετέχουν στις συναντήσεις μας, που πραγματοποιούνται δυο φορές το μήνα (κάθε 15 μέρες) ημέρα Δευτέρα στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Από πέρυσι κάνουμε και μια προσπάθεια για τη διαδικτυακή λέσχη μας, στην οποία βρισκόμαστε on line μια φορά το μήνα. Αυτό το ξεκίνησα με το σκεπτικό της εξωστρέφειας της Λέσχης και των συνεργασιών ίσως με άλλες λέσχες σε κοινές κουβέντες και διαβάσματα.
. Υπάρχουν άλλες Λέσχες Ανάγνωσης στην πόλη;
Ναι, υπάρχει ακόμα νομίζω η Λέσχη Ανάγνωσης της ΧΕΝ Κομοτηνής και για κάποιο διάστημα υπήρχε και η Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας, που θαρρώ λειτουργούσε υπό την ομπρέλα της Λέσχης Θαλής και Φίλοι.
. Τι προσφέρει μια Λέσχη στα μέλη της;
Νομίζω πως το ξέρεις κι εσύ καλά, πως εκτός από το μοίρασμα της αγάπης για το βιβλίο, σε μια λέσχη οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται με έναν τρόπο, μαθαίνουν να ακούν, αλλά και να εκφράζονται, να υποστηρίζουν την άποψή τους- με σεβασμό πάντα στην άποψη του άλλου- και τελικά μέσα από την ώσμωση αντιλαμβάνονται πως όλες οι ιδέες μπορούν να συνυπάρχουν, αρκεί να έχουμε την καλή διάθεση να δούμε με τα μάτια του άλλου και γιατί όχι να αναθεωρήσουμε όταν αυτό μας βοηθά να εξελιχθούμε.
. Φέτος τον Δεκέμβρη διοργανώνετε στην πόλη η 3η Διαλεσχική συνάντηση. Περί τίνος πρόκειται;
Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση των λεσχών ανάγνωσης από όλη την επικράτεια που θα πραγματοποιηθεί, ως είθισται πια, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή (7-8 Δεκεμβρίου 2024). Είναι μια γιορτή των λεσχών, των μελών τους, μια ευκαιρία να μετρήσουμε τη δυναμική μας, να γνωριστούμε μεταξύ μας άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας, που μας ενώνει ακριβώς το ίδιο πάθος και ο ίδιος πόθος, να διατηρήσουμε κραταιή την αγάπη για τη τέχνη του λόγου.
. Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και από ποιους;
Αυτή η ιδέα μου είχε κολλήσει εδώ και πολύ καιρό. Πριν τρία χρόνια «μεταξύ τυρού και αχλαδίου» την είπα στον Κώστα Αρκουδέα, εκείνος το βρήκε υπέροχο και χωρίς καθυστέρηση το επικοινώνησε στη Βιβή Γεωργαντοπούλου και την Κατερίνα Μαλακατέ. Εκείνες με τη σειρά τους είπαν πως κάτι παρόμοιο συζητούσαν από καιρό σε καιρό και μεταξύ τους. Τότε στην αρχική παρέα ήταν κι η Γιώτα η Μίκου, που έδειξε κι εκείνη τον ίδιο ενθουσιασμό. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Με άγνοια κινδύνου; Μπορεί. Όμως κάπως έτσι δεν ξεκινούν όλες οι ωραίες ιστορίες;
. Ποιο ήταν το σκεπτικό για να στηθεί μια τόσο μεγάλη και εθελοντική δράση για το βιβλίο και τους αναγνώστες του;
Το δικό μου σκεπτικό ήταν η διάδοση της φιλαναγνωσίας. Να βρισκόμαστε, όπως σου είπα και πριν, λέσχες από όλη την Ελλάδα μια φορά το χρόνο, να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να τα λέμε, να συζητάμε για βιβλία και συγγραφείς και κυρίως να περνάμε καλά. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ το σκεφτόμουν έντονα για πολύ καιρό, το έναυσμα μου το έδωσε και η προσπάθεια που γινόταν εκείνη την εποχή από το ΕΙΠ για να χαρτογραφήσει τις λέσχες ανάγνωσης από όλη την επικράτεια, και σκέφτηκα, γιατί όχι; Γιατί να μην αναλάβουμε και μόνοι μας πρωτοβουλία να δούμε ποιοι είμαστε και να έρθουμε κοντά. Έτσι αποφασίσαμε να μην έχουμε και διαμεσολαβητές στο όλο εγχείρημα να είναι μια καθαρά εθελοντική δράση.
. Ποιοι είναι οι καλεσμένοι συγγραφείς στην Κομοτηνή;
Φέτος λοιπόν στην Κομοτηνή καλωσορίζουμε υποδεχόμαστε τους αγαπημένους μας συγγραφείς Ζουλφί Λιβανελί και Θωμά Κοροβίνη ως εκπροσώπους της τουρκικής και ελληνικής λογοτεχνίας αντίστοιχα, που με το έργο τους σφυρηλατούν το όραμα της ειρήνης και του ανθρωπισμού.
. Υπάρχει κάποιο κοινό θέμα που τους συνδέει;
Μαζί τους θα συνομιλήσουμε στα πλαίσια της φετινής θεματικής που τιτλοφορείται «Η Ιστορία στη λογοτεχνία: Τόπος και Χρόνος». Νομίζω ότι είναι ένας κοινός άξονας που διαπερνά τις λογοτεχνίες και των δυο τους, μια και σε πολλά τους έργα η ιστορία είναι παρούσα ως καμβάς για να στηθεί η ιστορία των ηρώων τους και ο τόπος είναι μια σημαντική παράμετρος, ένας ακόμα ήρωας θα μπορούσα να πω στα μυθιστορήματά τους. Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, ειδικότερα, είναι εμβληματικές πόλεις στο έργο τους.
. Πού θα γίνει; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος;
Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Όσο για τις προϋποθέσεις, που ρωτάς, δεν υπάρχει καμιά, εκτός από την καλή διάθεση των ανθρώπων (είτε ανήκουν σε μια λέσχη, είτε όχι) να έρθουν να ακούσουν, να μας γνωρίσουν από κοντά, να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη ‘’λέσχη’’ όσο αυτό είναι δυνατόν. Οι πόρτες των λεσχών μας είναι πάντα ανοιχτές σε όλους
. Πώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι Λέσχες Ανάγνωσης ανά την Ελλάδα;
Έχω την αίσθηση ότι φέτος ήταν πολύ θετική η ανταπόκριση από όλο και περισσότερες λέσχες. Κι αυτό ήταν και το στοίχημα – για μένα προσωπικά- από τη στιγμή που το ξεκινήσαμε. Να αποδεχτούν το κάλεσμα, όσο το δυνατόν πιο πολλές, να μπουν στη διαδικασία να θελήσουν να γίνουμε όλοι ένα, σα να θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και πούμε στον κόσμο όλα τα πλεονεκτήματα της ομαδικής ανάγνωσης. Νομίζω ότι πάνω από 30 λέσχες ανταποκρίθηκαν κι αυτό είναι στ’ αλήθεια ελπιδοφόρο για την καθιέρωση αυτής της ετήσιας συνάντησης ως θεσμού.
. Μετά την Διαλεσχική της Κομοτηνής, τι να περιμένουμε για την επόμενη χρονιά;
Θαρρώ την 4η Διαλεσχική το 2025 με το καλό, σε μια άλλη γωνιά της χώρας, τη διεύρυνση πια του συντονιστικού οργάνου και την εξέλιξη του εγχειρήματος μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.