Το Ρου της Καναδό-Βιετναμέζας Κιμ Τούι έφτασε στα χέρια μου μετά από σύσταση του βιβλιοπωλείου “Μικρό Καράβι” στα Χανιά, όταν το επισκέφτηκα στις διακοπές μου. Μέχρι τότε δεν είχα ακούσει κάτι για αυτό.
Από την ανάγνωση του πρώτου κιόλας κεφαλαίου της μίας σελίδας, το βιβλίο κέρδισε το ενδιαφέρον μου. Γραφή κοφτή, λιτή, άμεση, κατευθείαν στο θέμα με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Η σαφής επικοινωνία της απώλειας της ταυτότητας της δεκάχρονης προσφυγοπούλας, μαζί με κάθε άλλη απτή έννοια του ανήκειν με τραβούσε να προχωρήσω στην περιπέτεια της ανάγνωσης αυτού του μικρού βιβλίου. Με βύθιζε σε αχαρτογράφητα νερά να συναισθανθώ το τι μπορεί να σημαίνει εγκαταλείπω άρον-άρον με μια βάρκα την πατρίδα μου και αφήνω για πάντα πίσω μου τον τρόπο ζωής μου, αγαπημένα πρόσωπα, το σπίτι, τα υπάρχοντά μου, ακόμη και τη μητρική μου γλώσσα. Στο ταξίδι αυτό μοναδική σκέψη και στόχος ήταν η επιβίωση.
Η άγνωστη σ’ εμένα Κιμ Τούι, χωρίς μελοδραματισμούς και συγγραφικά τερτίπια εντυπωσιασμού, μου μετέδιδε την ιστορία ενός περίπου εκατομμυρίων Βιετναμέζων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους όταν επικράτησε ο κομμουνισμός. Μου μετέδωσε την κουλτούρα τους και τις ομορφιές της πατρίδας τους, ταυτόχρονα με την σκληρή περιπέτεια του ξεριζωμού τους, όπως και τον αγώνα ένταξής τους που ακολούθησε στον νέο τόπο εγκατάστασης, τον Καναδά.
Η Τούι αποφάσισε να τα διηγηθεί όλα αυτά τριάντα χρόνια μετά, όταν πλέον οι δύο πολιτισμικές της ταυτότητες είχαν βρει ισορροπία μέσα της και μπορούσε να τις εκτιμήσει και τις δύο, έχοντας πια ως στόχο να μεταδώσει την ομορφιά που κέρδισε και όχι τη φρίκη που βίωσε εκείνα τα πρώτα χρόνια.
Τελειώνοντας το βιβλίο και έχοντας πλήρως απορροφηθεί στον κόσμο της συγγραφέα, τόσο τον παρελθόντα όσο και τον παρόντα με τα χρονικά πίσω-μπρος των κεφαλαίων, το πρότεινα άμεσα στα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Όταν ήρθε η ώρα να το συζητήσουμε, το σχόλιο “όποιο κομμάτι και να συζητήσουμε θα αδικήσουμε τα υπόλοιπα, γιατί όλα είναι εξίσου σημαντικά” επιβεβαίωσε πλήρως την προσωπική μου γνώμη, πράγμα που σπάνια συμβαίνει τόσο καθολικά σε μια Λέσχη.
Η επαφή, όμως, με το Ρου δεν σταμάτησε εκεί. Βρήκα την Κιμ Τούι στο Instagram, της έγραψα κάποια επαινετικά λόγια και, προς μεγάλη μου έκπληξη, εκείνη ανταποκρίθηκε άμεσα, πρώτα προτείνοντάς μου να έρθει στην Ελλάδα με δικά της έξοδα και έπειτα να μου δώσει μια ζωντανή συνέντευξη μέσω διαδικτύου. Όπερ και εγένετο!
Στο βίντεο που ακολουθεί θα παρακολουθήσετε ένα σημαντικό απόσπασμα αυτής της συνέντευξης που κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά στο σύνολό της. Το απόσπασμα αυτό προβλήθηκε και στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια στίγμαΛόγου.
Στη συνέντευξη, ειπώθηκαν πολλά και ουσιαστικά σε τόσο φιλικό κλίμα, σαν να γνωριζόμασταν χρόνια με την Κιμ. Μεταξύ όλων αυτών, η είδηση που βγήκε ήταν ότι το Ρου έχει ήδη γυριστεί σε ταινία και θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο του 2023.
Από το Ρου και από την επαφή μου με την Κιμ Τούι κρατώ το χαμόγελό της και τον διαρκή αγώνα της να προβλέπει στην ομορφιά ακόμη και μέσα από δύσβατα μονοπάτια.
Η Τούι μετά το Ρου έχει εκδόσει και άλλα δύο βιβλία, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.