Δύο κλασικά, θα λέγαμε, περιοδικά με επίκαιρη, ενημερωμένη και ενίοτε πρωτοποριακή ύλη, είναι το Poetix που κυκλοφορεί από την Κοινωνία των δε|κάτων και Ο Σίσυφος των εκδόσεων Κοράλλι, με διευθυντές, αντίστοιχα, τον Ντίνο Σιώτη και τον Γρηγόρη Τεχλεμετζή.
Το Poetix, στο 30ό του τεύχος, ξεκινά με ολοσέλιδη ενημέρωση για τον θεσμό του βραβείου Barbara Fields-Siotis Poetry Award και συνεχίζει με την ενότητα ‘Miscellanea’ που περιέχει νέα για την ποίηση απ’ όλο τον κόσμο, π.χ. την παραίτηση της υπεύθυνης ποίησης του περιοδικού της New York Times, τη γνωριμία με τον ποιητή της Γάζας Μοσάμπ Αμπού Τόχα, αλλά και επιλεγμένα ποιήματα που «μόλις βγήκαν απ’ το φούρνο» (μεταξύ αυτών, ενδεικτικά, των Δημήτρη Αγγελή, Αγγελικής Κορρέ, Κλεοπάτρας Λυμπέρη, Παυλίνας Μάρβιν).
Έπονται οι βιβλιοπροτάσεις του περιοδικού και, κατόπιν, παρουσιάσεις ποιητικών συλλογών από τους Χρίστο Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Βούζη, Ντίνο Σιώτη και Έφη Δήμου. Ακολουθεί η ενότητα «τα ποιήματα» που περιέχει ποιήματα 13 ποιητών και ποιητριών, Ελλήνων και ξένων: η ενότητα αυτή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τεύχους, το οποίο κλείνει με την ενότητα «οι ποιητές». Σε αυτή την τελευταία ενότητα, η Κλεοπάτρα Λυμπέρη συνομιλεί με τη Σόνια Ζαχαράτου, η Anne Carson με την Dinitia Smith, και ο Ντίνος Σιώτης μιλά για τον Γιώργο Σεφέρη.
Το 21ο τεύχος του περιοδικού Ο Σίσυφος περιέχει εκτενέστατο αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Πατίλη με 26 συμμετέχοντες που συζητούν και σχολιάζουν διάφορες πτυχές του έργου του από όλες τις συλλογές του.
Στην ενότητα «Λογοτεχνήματα» διαβάζουμε ποίηση από μετάφραση (της Emily Dickinson από τη Μαρία Λουΐζα Νικολή) και ελληνική από τρεις ποιητές και μία ποιήτρια (Σοφία Παπαχριστοφίλου, Φωτεινή Βασιλοπούλου, Γιάννης Στεφανάκις και Δημήτρης Μπαλτάς), αλλά και ένα σύντομο διήγημα της Βαλεντίνης Καμπατζά.
Τέλος, η ενότητα «Βιβλίο» περιέχει βιβλιοπαρουσιάσεις από τους Αγάθη Γεωργιάδου, Γρηγόρη Τεχλεμετζή, Χρύσα Φάντη, Αγγελική Κομποχόλη, Αναστάσιο Στέφο και Χριστίνα Αργυροπούλου.
Πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα η ύλη και των δύο περιοδικών, στα οποία η ποίηση έχει την τιμητική της.