Λέσχες ανάγνωσης: παρέες που φτιάχνουν ιστορία!
Μαρία Ψωμά-Πετρίδου

«Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα/ κι ιστορία οι παρέες» λένε τόσο εύστοχα οι στίχοι του Διονύση Σαββόπουλου από το 1983, και να που και οι παρέες του βιβλίου, μέσα από τις Λέσχες Ανάγνωσης, καταγράφουν δυναμική ιστορία στο πεδίο της λογοτεχνίας, εδώ και αρκετά χρόνια.

Με έναυσμα την ανάγνωση ενός βιβλίου, ολοένα και περισσότεροι αναγνώστες ή δυνητικοί αναγνώστες, γίνονται μέλη μιας Λέσχης Ανάγνωσης όπου τους δίνεται ο χώρος να το συζητήσουν, ν’ ανταλλάξουν απόψεις και θεάσεις, να συνδεθούν με τα άλλα μέλη, ν’ αποφορτιστούν από την καθημερινότητα και εντέλει να γίνουν μια ζεστή παρέα που προσμένει με λαχτάρα την κάθε επόμενη συνάντηση.

Ο θεσμός των Λεσχών Ανάγνωσης ξεκίνησε δειλά την δεκαετία του ’90 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου που δεν υπάρχει πια, και γρήγορα εξαπλώθηκε ήσυχα, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση. Σήμερα λειτουργούν δεκάδες Λέσχες Ανάγνωσης σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας μας, Λέσχες γενικού ενδιαφέροντας αλλά και για κάθε αναγνωστικό γούστο : ελληνικής ή ξένης λογοτεχνίας, αστυνομικής, λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, μαθηματικής, φεμινιστικής κ.α. Μπορείτε να βρείτε λέσχες που διοργανώνονται από Δανειστικές Βιβλιοθήκες, από Συλλόγους και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, από εκδοτικούς οίκους αλλά και λέσχες που διοργανώνονται από ιδιώτες και συναντιούνται σε καφέ ή σε σπίτια. Επίσης, εδώ και καιρό, γίνονται λέσχες on line με μεγάλη προσέλευση.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι όλη αυτή η δράση είναι καθαρά εθελοντική από πλευράς των διοργανωτών και των συντονιστριών των λεσχών, για δε τα μέλη η συμμετοχή είναι δωρεάν, γεγονός που καθιστά την εξάπλωση της λειτουργίας τους σημαντική και αξιοπρόσεκτη για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

Τι βρίσκουν όμως οι άνθρωποι και συμμετέχουν συστηματικά και με ενθουσιασμό στις Λέσχες Ανάγνωσης;

. Η ανάγνωση ενός βιβλίου από μοναχική εμπειρία γίνεται συλλογική, διαμέσου της συζήτησης.

. Δίνεται η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στο θέμα του βιβλίου, καθώς και η ανάδυση των διαφορετικών οπτικών, ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε αναγνώστη.

. Τα μέλη μπορούν να εκφέρουν την όποια γνώμη τους ως απλοί και μόνον αναγνώστες.

. Τα μέλη μαθητεύουν να συζητούν πολιτισμένα ακόμη και όταν διαφωνούν.

. Το βιβλίο μετατρέπεται σε ζώντα οργανισμό που διευρύνει όχι μόνο τη γνώση αλλά και τους ορίζοντες της σκέψης, καθώς επίσης και τις σχέσεις των ανθρώπων.

. Το άνοιγμα των μελών προς τους άλλους, σταδιακά δημιουργεί ζεστά δεμένες παρέες που σε πολλές περιπτώσεις προχωρούν και σε άλλες πολιτιστικές δράσεις πέρα από την ανάγνωση, όπως: συγγραφή και έκδοση κειμένων της ομάδας/ επισκέψεις σε εκθέσεις και μουσεία/ παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων με έργα βασισμένα σε βιβλία/ δημιουργία blog με σχολιασμούς βιβλίων που διαβάστηκαν.

. Σε μέλη που συμμετέχουν πολλά χρόνια σε μια λέσχη, παρατηρούνται ευεργετικές βελτιώσεις της προσωπικότητάς τους και του τρόπου που αντιμετωπίζουν τη ζωή.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία είναι αυτά που κάνουν τον θεσμό των Λεσχών Ανάγνωσης σημαντικό για τον πολιτισμό μας αλλά και για κάθε άνθρωπο που συμμετέχει. Συνεπώς, θα ήταν πολύ ωφέλιμο να δοθεί η δέουσα προσοχή τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους εκδοτικούς οίκους, έτσι ώστε να ενισχύουν και να διευκολύνουν τη λειτουργία τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Όμως, η πορεία των Λεσχών Ανάγνωσης δεν σταματάει μόνο σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Προκύπτουν διαρκώς και νέα πράγματα! Πρόσφατα δραστήριες Λέσχες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, διοργάνωσαν την 1η Διαλεσχική συνάντηση στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο αυτό εγχείρημα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία  που προχώρησαν και στη διοργάνωση της 2ης Διαλεσχικής Συνάντησης στις 2&3 Δεκεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου στην Αθήνα με θέμα «Ρεαλισμός – Μαγικός ρεαλισμός» και καλεσμένες την Ιωάννα Καρυστιάνη και την Ζυράνα Ζατέλη.

Οι Λέσχες που ανέλαβαν την διοργάνωση και τον συντονισμό της όλης πρωτοβουλίας είναι:

. Λέσχη Ανάγνωσης Degas

. Βιβλιοταξιδευτές

. Λέσχη Ανάγνωσης Booktalks

. Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής

. Λέσχη Ανάγνωσης Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Όσοι λοιπόν διαβάζετε ακόμη κατά μόνας, σπεύσατε να βρείτε μια Λέσχη της αρεσκείας σας ώστε να γίνετε κοινωνοί όλων των παραπάνω.

Όσοι δεν διαβάζετε αλλά θα θέλατε να δοκιμάσετε, κάντε το ίδιο. Η συμμετοχή θα σας δώσει κίνητρο να περιπλανηθείτε στις σελίδες ενός βιβλίου της προτίμησής σας και μετά θα έρθει το επόμενο και το επόμενο…

 

 

Μαρία Ψωμά-Πετρίδου
Δημιουργός & συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης ΣΑΑΚ για 15 χρόνια
Δημιουργός & συντονίστρια της ομάδας μεγαλόφωνων λογοτεχνικών αναγνώσεων «Διάβασέ μου!»

Περισσοτερα αρθρα