Η ζωή στον πλανήτη μας τιτλοφορείται το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Μαξ & Λόη – Χρονοταξιδιώτες» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ίκαρος. Τα προηγούμενα τρία είναι τα: 1) Η δημιουργία του σύμπαντος, 2) Το ηλιακό μας σύστημα, 3) Αστέρες του ουρανού, σε μια προοδευτική κατάβαση προς τα γήινα, η οποία ολοκληρώνεται σε αυτό το τέταρτο βιβλίο.
Έχοντας λοιπόν αναλύσει η Σπανουδάκη στα προηγούμενα βιβλία της το σύμπαν, το ηλιακό σύστημα αλλά και τα αστέρια όπως τα βλέπουμε από τη Γη, έρχεται να εξηγήσει στα παιδιά, σε αυτό το τέταρτο βιβλίο της, πως πάλι τα αστέρια ήταν υπεύθυνα για τη δημιουργία της ζωής στη Γη. Πιο συγκεκριμένα, ο επιστήμονας Χομπ ενημερώνει τον Μαξ και τη Λόη, συνεπιβάτες του στη φανταστική χρονοκάψουλα, με την οποία μπορούν να επισκεφθούν πρακτικά τα πάντα, πως «οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό ήρθε στη Γη με τη βοήθεια ενός κομήτη» και πως μέσα από το νερό ξεκίνησε η ζωή.
Τα αμφίβια, μέσω της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου, την οποία εξηγεί στα παιδιά ο επιστήμονας Χομπ, εξελίχθηκαν στους δεινόσαυρους, για την ύπαρξη των οποίων μάθαμε μέσα από τα απολιθώματά τους, «δηλαδή από τα τα κόκαλα που έχουν μείνει στο χώμα για εκατομμύρια χρόνια». Από αυτά έμαθαν και εξακολουθούν να μαθαίνουν οι επιστήμονες για τις προηγούμενες μορφές ζωής πάνω στον πλανήτη.
Με τη βοήθεια της χρονοκάψουλας, ο Μαξ, η Λόη και ο επιστήμονας Χομπ καταφέρνουν να συναντήσουν πολλά είδη δεινοσαύρων, χορτοφάγα και σαρκοφάγα. Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα είδη έμελλε να χαθούν, πάλι από έναν κομήτη. Έναν κομήτη που, αντί να φέρει τη ζωή στη Γη, αυτή τη φορά ήρθε για να σταματήσει τη ζωή! Ήταν ο κομήτης που σήμανε την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων. Έπεσε στην περιοχή του σημερινού Μεξικού και δημιούργησε ένα τεράστιο νέφος από σκόνη.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, βέβαια, αφού η εξαφάνιση των δεινοσαύρων επέτρεψε την ανάπτυξη των θηλαστικών, μεταξύ αυτών και των ανθρώπων! Το βιβλίο κλείνει τη θαυμαστή περιήγηση που πρόσφερε με τις σελίδες του στον μικρό αναγνώστη με τα ερωτήματα της Λόης: «Πώς μοιάζαμε τότε, τα πρώτα χρόνια; Πώς καταφέραμε να δημιουργήσουμε όλα αυτά που υπάρχουν γύρω μας σήμερα;», την απάντηση του επιστήμονα Χομπ: «Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε εμάς. Τους ανθρώπους!» και το ενθουσιώδες επιφώνημα «Φύγαμεεεε…». Καταλαβαίνουμε λοιπόν ποιο θα είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου!
Η φιλόδοξη και συγχρόνως ταπεινή αυτή σειρά έχει στόχο να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο στα παιδιά τίποτα λιγότερο από τον κόσμο και μάλιστα από την αρχή του! Τον κόσμο στον οποίο βρέθηκαν και που τα περιβάλλει. Δεν διστάζει να εμπλέξει δύσκολες έννοιες, φέρνοντάς τες στο μέτρο του εύληπτου, με την πολύτιμη βοήθεια φυσικά και της ναΐφ εικονογράφησης του Χρήστου Κούρτογλου, που επίτηδες φλερτάρει με το παιδικό σχέδιο. Ο τρόπος της δε είναι τέτοιος που θυμίζει και κόμικ, προσδίδοντας άλλη ζωντάνια στο βιβλίο.
Μετά από μια χρονογραμμή που απεικονίζει την εξέλιξη της ζωής στη Γη, το βιβλίο κλείνει, όπως κάθε βιβλίο αυτής της σειράς, με ένα γλωσσάρι και προτεινόμενα παιχνίδια που μπορούν να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την κατανόηση των εννοιών και των θαυμαστών πραγμάτων που προηγήθηκαν.
Ανυπομονούμε για το επόμενο βιβλίο της σειράς!
Νεφέλη Π.